od Recruit u Pon Apr 12, 2010 6:54 pm
1.)Kaže Ibn Abidin: “Nijet je djelo srca kojim čovjek, bez razmišljanja, zna u kojem je namazu ako bude upitan o tome. Ako čovjek bude razmišljao, nijet mu nije ispravan. Izgovaranje nijjeta je pohvaljeno i to je odabrano mišljenje a biva u prošlom i sadašnjem vremenu . Neki kažu da je to Sunnet, međutim, to ne znači da je Poslanik, a.s., to radio već znači da je to sunnet selefu saliha koji je izgovaranje nijeta riječima smatrao pohvaljenim. Kaže se u El Muhitu: “Reći će: Allahumme inni uridu en usallije salate… fe jessirha li ve tekabbelha minni. Kaže se u El Mebsutu, Hidaji i El Kafiju da je to lijepo kada čovjek hoće da učvrsti svoju namjeru.” ( Hašija Ibn Abidin, 2/ 92, Dar Alemil Kutub, Rijad, 2003.g.)
Kaže Imam Kemal ibn Humam, nakon što je spomenuo riječi iz Hidaje: “Izgovaranje nijjeta je lijepo zbog potvrde namjere.” ( Fethul Kadir, 1/ 128)
IZGOVARANJE NIJETA JE LIJEPO PO MEZHEBU EBU HANIFE. CAK I DA NAM NIJE DOSLA PREDAJA OD EBU HANIFE D AJE ON TO RADIO, PA KO JE U STANJU DA URADI SVA DOBRA DJELA?
2.) Da li su pricali turski jezik?
3.) Da li su svi vehabije homoseksualci ako pouzdano znamo za par njih da to jesu?
4.) Zikrili su tek nakon preklanjanih suneta.Kaže Ibn Abidin El Hanefi: “Mekruh je odlaganje sunneta nakon farza osim koliko je dovoljno da se prouči “Allahumme entes selamu ve minkes selam…” zbog hadisa kojeg bilježe Muslim i Tirmizi od Aiše: “Poslanik nije sjedeo nakon farz namaza osim koliko je dozvoljno da se kaže: Allahumme entes selamu ve minkes selam tebarekte ja zel dželali vel ikram.” A što se tiče hadisa o zikrovima nakon namaza, ni u jednom od tih hadisa nema ništa što bi upućivalo na to da se to čini prije klanjanja sunneta jer je sunnet od pratilaca farza i njegovih dopuna pa se kaže za zikrove koji su posle sunneta da su to zikrovi nakon farza.” ( Hašija, Ibn Abidin, 2/ 236, Daru Alemil Kutub, Rijad)
Kaže Abdulhamid Muhammed Tuhmaz: “Nakon podnevskog, akšamskog i jacijskog farza odmah se ustaje na klanjanje sunneta ali mustehab je da se načini prekid koliko je potrebno da se prouči tri puta estagfirullah i Allahumme entes selamu ve minkes selam, tebarekte ja zel dželali vel ikram.” ( Hanefijski fikh, Abdulhamid Muhammed Tuhmaz, 1/ 301)
5.) Prenosi se od Sa’d ibn ebi Vekkasa: “Da su on i Božiji Poslanik ušli kod jedne žene a u njenim rukama košpice ili kamenčići sa kojima je šinila tespih. Pa je Poslanik rekao: “Obavestiću te o onome što je lakše i bolje za tebe od ovoga: “Subhanallah brojem njegovih stvorenja na zamlji, subhanallah brojem njgovih stvorenja na nebesima, subhanallah brojem onoga što je između toga, subhanallah brojem svega onoga čega je On Tvorac, i elhamdulillah isto tako, i Allahu ekber isto tako i La ilahe illallah isto tako i la havle ve la kuvvete illa billah isto tako” ( Sunen, Ebu Davud, br. 1500, 2/ 80, Darul Fikr, Bejrut; Tirmizi, br. 3567, 5/ 562 i kaze: Hasen, Dar Ihjai Turasil Arebijji, Bejrut; Mustedrek, Hakim, 1/ 732, Darul Kutubil Ilmijje, Bejrut, Prvo izdanje, 1411.H.g.; Musned, Ebu Ja’la, br. 710, 2/ 66; Ibn Hiban, Ibn Madže)
Kaže Mula Ali El Kari, u komentaru Sa’dovog hadisa: “Ovo je ispravna osnova za dozvoljavanje tespiha jer je Poslanik potvrdio tespih toj ženi a nema razlike između nanizanog i prostrtog i ne uzima se govor onih koji kažu da je bid’at.” ( El Mirkat, Mula Ali El Kari; Hedijjetul Ebrar, Leknevi, str. 45.)
Kaže Ibn Emir Hadž El Halebi: “Hadisi koji svjedoče za uzimanje tespiha su poznati i poznato je da ga je koristila grupa dobrih ljudi.” ( Halbetul Mudželli, Ibn Emir Hadž El Halebi)
Kaze Ibn Nudžejm, nakon što je spomenuo hadis Sa’da: “Ovaj i slični hadisi nas upućuju na to da nema problema u uzimanju tespiha za brojenje zikra jer tespih nije ništa drugo do nizanje košpica na kanap a ono što je poput toga nije zabranjeno, osim ako sečovjek njime ne oholi.” ( El Bahrur Raik, Ibn Nudžejm, 2/ 31, Darul Ma’rifeh, Bejrut)
Kaže Hasekefi: “Nema problema u uzimanju tespiha ako se čovjek ne oholi njime.” ( Ed Durrul Muhtar, Haskefi, 1/ 437, Daru Ihjai Turasil Arebijji, Bejrut)
6.) Kaže Boziji Poslanik, a.s.: “Zaista Allah ima meleke koji kruže putevima tražeći grupe koje čine zikr. Pa kada pronađu narod koji slavi Allaha poviču: Dođite, pa ih prekriju svojim krilima sve do zemaljskog neba….zatim Allah kaže: Svedočim vam da sam im oprostio. Pa poviče melek od meleka Milostivog: Među njima je jedan koji nije od njih, došao ja zbog neke druge potrebe. Pa Allah kaže: Oni su jedno posijelo, neću da ih razdvajam.” ( Buhari, 5/ 2353)
Od Muavije se prenosi da je Božiji Poslanik izašao u halku svojih drugova pa im je rekao: “Zbog čega sta se sastali? Pa su rekli: “Sakupili smo se da spominjemo Allaha i da mu zahvaljujemo što nam je podario islam…” Pa je rekao: „Dosšao mi je Džibril i obavijestio me je da se Allah hvali vama pred melekima.” ( Muslim, 4/ 2075)
Prenosi se od Ebu Hurejre da je rekao: ”Rekao je Božiji Poslanik : „Nije se sastavio narod radi zikra a da ih nisu prekrili meleki i obavili ih milošću, i da ih Allah nije spomenuo kod onih koji su kod Njega “ ( Muslim, 4/ 2074)
Prenosi se od Enes ibn Malika da je Poslanik, a.s., rekao: “Nema naroda koji se sastavio na zikru zbog Allahovog zadovoljstva a da ih neće pozvati glasnik sa neba: “Ustanite, zaista su vaši grijesi zamijenjeni dobrim djelima.” ( Musned, Ahmed, 3/ 142)
Od Abdullah ibn Mugaffela se prenosi da je Boziji Poslanik, a.s., rekao: “Ne postoji narod koji se sastavio u posijelu pa rastavio a nije zikrio zajedno a da ih to posijelo ne rastuži na Sudnjem danu.” ( Mu’džemul Evsat, Taberani, 4/ 112)
Prenosi se od Ebu Derde da je Poslanik, a.s., rekao: “Neki ljudi će na Sudnjem danu biti osvetljenih lica, na minberima od bisera, ljudi će im zavidjeti iako oni nisu ni Poslanici ni šehidi.” Pa je na koljenima prišao jedan čovjek i rekao: “Opiši nam ih o Božiji Poslanice.” Pa je rekao: “To su ljudi koji se vole u ime Allaha, iz različitih su plemena i različitih zemalja, sastaju se na zikrovima.” ( Medžme’u Zevaid, Hejsemi, 10/ 78, i kaze: Bilježi ga Taberani a sened mu je Hasen.)
Od Ja’la ibn Šeddada se prenosi: “Pričao mi je Šeddad ibn Evs a Ubade ibn Samit je bio tu i potvrđivao: “Dok smo bili kod Poslanika on reče: “Ima li među vama stranaca? – mislio je na ehlul kitabije. “Ne” – rekosmo, pa on naredi da se zatvore vrata i reče: “Podignite u ruke i recite: La ilahe illallah, pa smo podigli ruke sat vremena, pa je Poslanik spustio ruke i rekao: “Hvala Allahu, Allahu moj, ti si me poslao sa ovom rečenicom i naredio mi je i obećao mi da ćeš zbog nje uvoditi u Džennet a ti ne kršiš svoje obećanje.” Zatim je rekao: “Radujte se, Allah vam je oprostio!” ( Mustedrek, Hakim, 1/ 679; Musned, Ahmed, 4/ 124; Musneduš Šamijin, Taberani, 2/ 157; Kaže El Munziri u Et Tergibu Vet Terhib ( 2/ 268 ): Bilježi ga Ahmed i ovo hadis hasen.”)
Neki od selefa smatraju mustehabbom podizanje glasa prilikom izgovaranja tekbira i zikra a svoje mišljenje potkrepljuju hadisom koji se prenosi od Ebu Ma’beda da ga je obavijestio Ibn Abbas da je glasno činjenje zikra nakon što bi se završilo sa namazom bilo u vrijeme Božijeg Poslanika pa je Ibn Abbas rekao: “Znao sam kada su završili (sa namazom) po tome ( zikru) koji bih čuo.” ( Buhari, br. 841, str. 97; Muslim, 1/ 410)
Imam Šafija je u komentaru ovog hadisa rekao da je Poslanik, a.s., otpočinjao ashabima zikrove nakon namaza pa su ga oni pratili u tome.
Kaze Eš Šerbini: “Nema problema u upravljanju u učenju – da jedna grupa uči pa posle druga.” ( Mugni el Muhtadž, Eš Šerbini, 4/ 429)
7.) Klanjali su sunnete i u dzamiji i kod kuce. Sunnete farz namaza u dzamiji a sunnete van toga kod kuce
8.) Nekada je muezin poducavao ljude a nekad aimam.Svejedno je.
9.) Da li je njihov muezin dolazio na Bajram namaz autom?
10.) Da, ucili su Kur'an mrtvima. Kaže Ibn Abidin El Hanefi: “Od adaba posjete mezarju je da se kaburu prilazi iz pravca nogu i da se kod njegove glave prouči prvi deo Bekare a kod njegovih nogu zadnji deo, i da se uči Jasin kod njega jer mu time Allah olakšava.” ( Hašija, Ibn Abidin, 2/ 242)
11.) Nisu brijali brade na 1-2 mm a ako ti smeta to sto neki briju brade vrati se na hadis: " Ostavi ono sto te se ne tice zbog onoga sto te se tice." Njihov problem. Zabavi se ti tvojim problemima. Neces biti bitan za to sto neki imami nemaju bradu. Brada je po safijama sunnet a njeno brijanje samo mekruh... Mnogo vecih mekruha i harama vehabije cine tako da,ako vec zelis da se bavis tudjim stvarima bavi se stvarima onih koji su ti najblizi odnosno vehabijama.
12.) Da li je tebi dozvoljeno da zagledas u tudje zene jesu li pokrivene ili otkrivene?
13.) Da, imali su pored dva Bajrama jos znacajnih islamskih praznika.
14.) Da,svi su bili sufije.